Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują rzadsze potrawy takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się również nie tak typowe potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz jedzenie z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina z Włoch

Żadna szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek w charakterze włoskim bez wyjątku musi obejmować też wino. Lampka czerwonego wina to we Włoszech typowa praktyka. zobacz Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi a także marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi mieć różnorodny wachlarz win.

Klasyczna włoska restauracja

Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która potrafi podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film