Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, który bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu należyte? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, więc zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są kolejnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.